Bruce Dickinson – Accident of Birth

bruce dickinson accident cover

 bruce dickinson accident coverUplynulo približne dvadsaťsedem rokov od vydania Accident of Birth, jedného z najlepších a najzaujímavejších albumov Dickinsonovej sólovej dráhy. Je čas si zaspomínať, aký bol a či časom nestratil svoju výnimočnosť.

Daná nahrávka je špeciálnym spôsobom prepojená s Iron Maiden. Autorom obalu je Derek Riggs, ktorý stvoril aj legendárneho Eddieho.

Daná platňa vyšla 14. mája 1997. Ide o druhú spoluprácu Brucea s gitaristom/producentom Royom Z. Ďalším prepojením so ,,Železnou Pannou” je to, že na tomto počine sa podieľal aj Adrian Smith (v tej dobe bývalý člen Iron Maiden). Ako vieme, obaja sa v roku 1999 vrátili do svojej kapely.

Vďaka veľkému úspechu tohto albumu Dickinson pokračoval v spolupráci s Royom Z aj na nasledujúcich nahrávkach.

Náhoda narodenia

Accident of Birth sa výrazne odlišuje od jeho predchodcu Skunkworks. Je to vlastne ,,Bruceov návrat ku klasickému heavy metalu”. Jeho hlas bol v tom čase hodnotený veľmi kladne – “Bruce spieva ako mladý boh, v skutočnosti lepšie a výraznejšie než kedykoľvek predtým”. Texty skladieb nadväzujú na “Maiden roky” a spolupráca s Adrianom Smithom sa ukázala ako veľmi prínosná.

Nálada celého diela je dodnes mrazivá. Pôsobí ako kompaktný celok, kde každý kus zapadá do seba a spoločne vytvára dokonalý obraz. Titulná skladba “Freak” je silná a energická, “Starchildren” je vášnivou skladbou o hľadaní, “Man of Sorrows” je veľkolepým vyjadrením smútku a “Darkside of Aquarius” je apokalyptický príbeh.

Vrcholom albumu je “Omega”, takmer prorocky znejúca balada s Bruceom, ktorý nás prosí, aby sme “pozreli na svoju budúcnosť, pozreli sa na svoju horiacu oblohu”. Dnes znie ešte naliehavejšie ako pred rokmi.

Ani po rokoch Accident of Birth nestratil nič na svojej osobitosti a emotívnosti. Piesne prechádzajú rôznymi náladami, od zúrivých klasických rockových kúskov až po apokalyptické poetické filozofovanie. A stále v sebe skrývajú smútok a strach z neznámeho.

Konečný verdikt

Accident of Birth je bezpochyby jedným z vrcholov Bruceovej sólovej kariéry. Je to album, ktorý si vás podmaní a nepustí. Ak ho ešte nepoznáte, určite si ho vypočujte. Nebudete ľutovať.

Lineup:

  • Bruce Dickinson – spev
  • Roy Z – gitary, mellotron, piano
  • Eddie Casillas – basa
  • Dave Ingraham – bicie

Hostia:

  • Silvia Tsai husle (tracks 4, 7, 13)
  • Rebecca Yeh – čelo (tracks 4, 7, 13)
  • Richard Baker – piano (track 7)

Tracklist:

  1. Freak
  2. Toltec 7 Arrival
  3. Starchildren
  4. Taking the Queen
  5. Darkside of Aquarius
  6. Road to Hell
  7. Man of Sorrows
  8. Accident of Birth
  9. The Magician
  10. Welcome to the Pit
  11. Omega
  12. Arc of Space

Rok vydania: 1997

Vydavateľstvo: Raw Power/Castle

Youtube ukážka:

Linky:
https://screamforme.com/
https://www.instagram.com/brucedickinsonofficial/
https://soundcloud.com/brucedickinsonofficial/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *