Týr – Battle Ballads

tyr battle ballads cover

tyr battle ballads coverTýr, folkmetalová kapela pôvodom z Faerských ostrovov (v súčasnosti žijú v Dánsku), patrí k tomu najlepšiemu, čo v tejto odnoži metalu existuje.

Ich fantazijné príbehy a hudobné nápady očarúvajú fanúšikov už pekných pár rokov.

Vojnové balady

Na novinku Battle Balads, ktorá vyšla 12. apríla 2024, sme čakali päť rokov. Obsahuje desať skladieb v slušnej kvalite, hudobne dobre prepracovaných. Aj obal je ozaj pekný, ale niečo mi pri počúvaní chýbalo – nejaký ten “wow” moment.

Je to stále výborná muzika od formácie, ktorá vie, čo robí. Páčila sa mi kratšia minutáž oproti minulej platni. A samozrejme nechýbajú ani skladby vo faerčine. Najviac ma zaujala Torkils Døtur.

Ale vo všeobecnosti žiadna pieseň vás príliš nechytí. Poviete si, že je to pekné  a potom na to rýchlo zabudnete. Chlapci hrajú dobre, gitary majú slušnú energiu, vokály sú skvelé a nechýba ani veľká dávka emócii. No kde je nejaký nový nápad, niečo, čo páni vedia vždy pridať navrch?  Tu mi to skrátka chýba.

Hammered by malo byť úvodom, ktorý človeka vtiahne, ale nestane sa to. Skladba nie je zlá, len je ako nedosolená polievka. V podobnom duchu sa nesú aj ostatné songy. V podstate celý čas čakáte, či príde niečo, čo vám spôsobí zimomriavky a to sa nedeje.

Takže štyridsať päť minút ubehne celkom rýchlo, ale bez niečoho, čo by vás nútilo to počúvať stále dookola. Možno Dragons never Die, alebo titulná Battle Ballads sa trocha vymykajú a posledná Causa Latronum Normannorum je slušným záverom celej platne, aj keď by kratšia stopáž nevadila.

Zhrnuté a podčiarknuté

Týr je dobrá kapela a aj slabší album je vždy lepší ako priemer. Tak je to aj tu. Myslím, že zarytý fanúšik sklamaný nebude. A my ostatní sa stále môžeme vrátiť k ich starším veciam 😉

Lineup:

  • Heri Joensen – spev, gitary
  • Hans Hammer – gitary, doprovodné vokály
  • Gunnar Thomsen – basa, doprovodné vokály
  • Tadeusz Rieckmann – bicie

Tracklist:

  1. Hammered
  2. Unwandered Ways
  3. Dragons Never Die
  4. Row
  5. Torkils døtur
  6. Vælkomnir føroyingar
  7. Hangman
  8. Axes
  9. Battle Ballad
  10. Causa Latronum Normannorum

Rok vydania: 2024

Vydavateľstvo: Metal Blade Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://tyr.fo/
https://www.facebook.com/tyrband
https://www.instagram.com/tyr_official/
https://tyrband.bandcamp.com/music
https://www.youtube.com/user/Tyrband

Hodnotenie: 3,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *