Významné míľniky z histórie kapely Blind Guardian

blind guardian kapela 2024
Nemecká kapela Blind Guardian patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov power metalu. Preslávila sa hlavne textami s tematikou diel J. R. Tolkiena, S. Kinga a podobne. Oblečie s ich motívom je v súčasností moc obľúbené, aj mnoho Youtuberov coveruje ich piesne. Tridsiateho júla po dlhšom čase opäť zahrajú na Slovensku.
blind guardian kapela 2024

Každý, kto ich skutočne miluje, určite pozná tieto fakty:

Počiatky Blindov siahajú do roku 1987. Ich pôvodné meno bolo Lucifer’s Heritage.

Pod týmto názvom nahrali dve demá – Symphonies of Doom (1985), Battalions of Fear (1986)

Blind Guardian 

Blind Guardian sa začali nazývať v roku 1987.

Plnohodnotný debutový album Battalions of Fear im vyšiel v roku 1988.

Thomas Stauch

Zostava, ktorá ho nahrala, je nasledovná: Hansi Kürsch – spev, basa; André Olbrich – gitary, doprovodné vokály; Marcus Siepen – gitary, doprovodné vokály; Thomas Stauch – bicie.

Thomas Stauch, bubeník zo spomínanej debutovej platne, hral s B.G. do roku 2005. Potom odišiel, pretože nebol spokojný s hudobným smerovaním. Je to vlastne jediný človek, ktorý opustil zostavu B.G.. Po odchode hral v zoskupeniach Clossed, Serious Black a v súčasnosti pôsobí v týchto bandách Dawn of Amber, Mentalist, Savage Circus.

Basa

Spevák Hansi Kürsch hral na basu do roku 1997. Potom to začali riešiť tak, že na albumoch a koncertoch hrali na basu hostia (Oliver Holzwarth, Barend Courbois, Johan van Stratum).

O konci spolupráce s O. Holzwarthom Hansi povedal:

1. ,,S Oliverom sme sa rozišli ako kamaráti, žiadna zlá krv. Potreboval sa viac sústrediť na Rhapsody of Fire. Už dlhšiu dobu sme tušili, že situácia prestane byť udržateľná. Nemohol sa naplno venovať dvom kapelám a počítali sme s tým, že v určitú dobu si budeme musieť nájsť nového basgitaristu. Barenda nám doporučil Charilie.“

S Barendom prestali spolupracovať v roku 2021. Nahradil ho Johan van Stratum.

V rokoch 1989-1992 bol pravidelným hosťom ich albumov aj Kai Hansen (čo je pochopiteľné, keďže prvé nahrávky Blind Guardian pripomínali Walls of Jericho od Helloweenu). Väčšinou hral na gitaru, no niekde aj spieval. Spolu natočili platne Follow the Blind (1989), Tales from the Twilight World (1990), Somewhere Far Beyond (1992).

Na Follow the Blind sa nachádza aj známy hit Valhalla, ktorý zdobí Kaiov spev.

Spomínaný počin Somwhere Far Beyond obsahuje aj slávnu baladu The Bard’s Song . Skladbu hrajú doteraz na koncertoch a vždy ju skoro celú odspieva publikum.

Nástupca S.F.B., Imaginations from the Other Side, uzrel svetlo sveta v roku 1995 a približne o tri roky nato vydali ďalšiu kultovku Nightfall in Middle-Earth. Ako názov napovedá, celá je venovaná Stredozemi. Nájdete tam piesne ako Nightfall alebo Mirror Mirror. Poslednou menovanou dodnes zakončujú koncerty.

Nasledovník Nightfall, A Night at the Opera, bol vypustený do sveta v roku 2002. Na ňom sa Blindi vydali progresívnejším smerom. Je to posledná vec, kde sme mohli počuť spomínaného Thomasa Staucha.

Po „Noci v Opere“ nasledoval A Twist in the Myth(2006) a po ňom At the Edge of Time (2010). Ten bol významný tým, že symfonické a orchestrálne prvky sa nahrávali v pražskom Rudolfíne v spolupráci s orchestrom FILMharmonic Orchestra Prague.

Na koncepčnom počine Beyond the Red Mirror (2015) nadviazali na príbeh Imaginations from the Other Side (1995).

2. Hansi ho opísal ako ,, príbeh medzi sci-fi a fantáziou […] Dva opísané svety sa odvtedy dramaticky zmenili k horšiemu. Kým medzi svetmi bývalo niekoľko priechodov, teraz zostala len jedna brána: Červené zrkadlo…”

3. O jeho nahrávaní povedal: ,,Samotné nahrávanie bolo menej náročné než mix. Asi najnáročnejšie však bolo nahrávanie orchestrálnych pasáží. Jednotlivé súbory a muzikanti nemali pochopiteľne vždy čas, keď sme potrebovali, pretože cestujú a hrajú po celom svete a majú svoje aktivity. Často sme museli dlho čakať, až sa naše itineráre pretnú. A pretože sme spolupracovali s viacerými telesami, bolo veľmi zložité skĺbiť náš a ich časový harmonogram… “

V roku 2019 sa Blindi rozhodli pustiť do špeciálneho projektu. Natočili nahrávku Legacy of the Dark Lands, čisto orchestrálny album – žiaden metal. Z celej kapely tam vystupoval iba Hansi Kürsch (spev, produkcia) a André Olbrich (produkcia).

Zatiaľ posledná veľká platňa The God Machine vyšla v 2022.

Foto: Dirk Behlau

Citáty:

  1. 3.: Spark  2015
    2. https://en.wikipedia.org/wiki/Beyond_the_Red_Mirror

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *