Vader, Bio-Cancer, Warside – 40 Years of the Apocalypse – European tour vol. II; 20.6.2024; Collosseum Club – Košice

vader collosseum koncert 2024

Vader – 40 rokov apokalypsy v Košiciach

Pred 15 rokmi mi raz jeden kamoš odporučil pozrieť si lajfku Vader, že nebudem ľutovať.

Bolo to v košickom Collosseu a neoľutoval som. Vader sú na Slovensku ako doma a tak nečudo, že svoje 40 ročné pôsobenie na death metal scéne prišli koncertne osláviť, no kde inde, ako do Colla pri ,kosceľe za starym pľacom’. Na dostatočné rozpálenie kotla si so sebou doniesli gréckych thrasherov spod Akropoly Bio-Cancer, lyonskú death ,smečku’ Warside a ja svojho syna, ktorému som tiež naznačil, že nebude ľutovať.

Prvé iskry sa pod kotlom zapálili presne o 18:30. Warside, aj keď v podstate mladá banda, sa s košickým cca 80 členným publikom vôbec nes..tralala a hneď od prvej skladby vybalila drsný agresívny death metal.

Na svojom konte toho nemajú veľa. Iba dva single a jedno EP. Spolu teda deväť skladieb aj s coverkou od Vomitory, všetky pravdepodobne vo vlastnej produkcii. Nič to ale nemení na fakte, že v Košiciach predviedla táto veľmi životaschopná kapela energický live set s drsným nabrúseným zvukom a hlasovo-vizuálnym prejavom miestami ala Kevin Sharp z Brutal Truth.

warside collosseum koncert 2024

Po 10 minútovej prestávke sa na pódiu objavil aténsky Bio-Cancer a rozdúchal pahrebu poriadnou thrashovicou. Pribudlo ďalších 20-30 duší /ne z bajkoch/ a to, čo videli, bol rýchly nekompromisný thrash metal.

Grécke kvarteto už ale malo z čoho zostaviť svoj setlist, keďže za sebou už majú niekoľko singlov a tri LP. Od prvej do poslednej sekundy to bol ,nářez’ a kapela, no hlavne vedúci a frontman, by pokojne mohla nabíjať aj atomofku Jaslovské Bohunice. No ale tie Bohunice neboli v tom čase prítomné, a tak plnú dávku žiarenia počas 50 minút dostalo cca 100 fejsov.

Výborná šovka, no možno trochu dlhšia ako som čakal. Radšej by som si ešte vypočul 3-4 výpaly od predošlých Warside. No ale bolo ako bolo a po rozpaľačoch a ich lajfkách prišiel rad na V ako Vader.

Aj tu stačilo asi 15 minút prestávky, pretože zvuková skúška ešte pred samotným počiatkom (haha ne, ten dilini…) dopadla dobre a všetko bolo nastavené tak, ako malo byť. Perfektne.

biocancer collosseum koncert 2024

Orchestrálny Vaderov nástup bol predzvesťou ďalšej kvalitnej show od bandy okolo Piotra z poľského mesta Olsztyn. Štvorjediná banda začala svoje svetové turné oslavujúce 40 rokov pôsobenia kapely v roku 2023 a pre svoju európsku časť v roku 2024 si pribrala aj bývalého gitaristu Maurycyho ,Mauser’ Stefanowicza. Ako súčasť setu zahrali aj album Back To The Blind, ktorého nahrávania sa Mauser zúčastnil a Vader opustil v roku 2008.

vader collosseum koncert 2024

Približne 150 death metal zapredancov kričalo Vader! a niektorí z nás aj Valér!, kedže kamoš nie je v KE každý deň. Následne rozpútané peklo v Colle nenechalo na seba dlho čakať a prvý moreplavec z hľadiska (môj syn) by mohol plávať publikom o trochu dlhšie, keby ale niektorí návštevníci vedeli, čo sa robí na takýchto koncertoch.

Potom sme to už neskúšali a za sprievodu absolútne špičkového zvuku a svetelnej show sme si koncert diabolus päťky užívali inak a moja krkovička to ešte aj po dvoch dňoch nedáva. Po cca jeden a pol hodinovom sete vrátane prídavkov a za sprievodu ,darth vader march’ sa s nami Vader rozlúčili.

vader kosice collosseum koncert 2024

Napriek tomu, že Vader nemám vôbec napočúvaný, je to práve Vader, na ktorých som bol už asi 7x a pôjdem znova, pretože od prvej lajfky až po tú poslednú to bol absolútne profesionálny 100% výkon. Prístup celej kapely k svojim fans a špičkový zvuk ma nikdy nesklamali. Tak, ako mi to sľúbil ten kamoš spred 15 rockof. A ja viem, že nesklamú ani môjho syna na niektorých ďalších performance.

 

 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *