Významné míľniky z histórie kapely Alestorm

alestorm kapela 2024

Škótska pirátska loď Alestorm pláva v moriach už od roku 2004. Pôvodne niesla meno Battleheart. V roku 2007 zmenila meno do aktuálnej podoby.

alestorm kapela 2024

Skutočné fanúšičky a fanúšici, určite vedia, že:

Dôvod, prečo sa z Battleheart stali Alestorm je ten, že v roku 2007 Battleheart získali zmluvu s Napalm Records a názov Battleheart bol príliš podobný kapele Battlelore.

O začiatku spolupráce s Napalm Records Chris povedal:

1. ,, Bola to takmer náhoda. Asi v roku 2004 alebo 2005 sme nahrali naše prvé demo, tri piesne a nič sme s tým neurobili. Odohrali sme dve vystúpenia a to bolo všetko. O rok neskôr som si povedal, že by sme s tou kapelou asi mali niečo urobiť. Z rozmaru som jednoducho poslal naše demo do Napalm Records. V tom čase bolo v tomto vydavateľstve veľa našich obľúbených kapiel, napríklad Týr, tak sme poslali to demo a oni doslova do 24 hodín odpovedali, že áno, ste skvelí, tu je nahrávacia zmluva. Nevedeli sme, ako to funguje, mysleli sme si, že je to normálne. Podpísali sme zmluvu a zo dňa na deň sa to tak rozbehlo. Myslím, že keď počuli demo, mysleli si, že to bude veľké, a ukázalo sa, že mali pravdu,”

Debutovú platňu Captain Morgan’s Revenge nakoniec vydali presne 25. januára 2008. Posádku v tej dobe tvorili Christopher Bowes (spev, klávesy, píšťaly), Gavin Harper (gitary, doprovodné vokály, židovská harfa, tamburína), Dani Evans (basa), Ian Wilson (perkusie).

Ian Wilson krátko po jeho vydaní odišiel. Dôvodom bol nabitý koncertný rozvrh. Jeho nástupcom sa stal Alex Tabisz. No o pár mesiacov sa Ian vrátil a krátko potom opustil Alestorm Gavin Harper.

Nástupcom debutu bol Black Sails at Midnight. Vyšiel 27. mája 2009. Na ďalší rok sa udiali opäť personálne rošády. Odišiel Ian Wilson, nahradil hol Peter Alcorn.

Debutom pre Petra bol počin Back Through Time (3.6.2011). Na jeho podporu spravili celosvetové turné s rovnakým názvom ako album. V októbri tohto roku prijali nového člena – Elliota Vernona (klávesy, deathmetalové vokály).

Prvého augusta 2014 vypustili do sveta nahrávku Sunset on the Golden Age. Tá dosiahla prvé miesto v UK Rock Chart.

Rošády pokračovali v roku 2015. Tentokrát odišiel Dani Evans. Nahradil ho Máté Bodor, bývalý člen powermetalových Wisdom.

Piaty album No Grave but the Sea uzrel svetlo sveta 26. mája 2017. V rebríčku Billboard’s Top Heatseekers Albums sa umiestnil na prvom mieste.

Šiesty plnohodnotný štúdiový album Curse of the Crystal Coconut vydali 8.1.2020. Samotné skladby boli nahrávané v Thajsku.

Keďže pravdepodobne sa im nazbieralo skutočne veľa piesni, tak 30. apríla 2021 potešili fanúšikov EP-čkom The Treasure Chest.

Zatiaľ posledný štúdiový album, Seventh Rum of a Sventh Rum, uzrel svetlo sveta 31.1.2022. Nahratý bol v zostave Christopher Bowes – spev; Máté Bodor – gitary; Gareth Murdock – basa; Elliot Vernon – klávesy, screaming; Peter Alcorn – bicie;

Tento rok nás potešili EP-čkom Voyage of the Dead Marauder. To obsahuje 5 skladieb. Štyri sú nové a dve sú covery – The Last Saskatchewan Pirate (The Arrogant Worms cover), Sea Shanty 2 (Ian Taylor cover).

V roku 2023 naposledy vystúpili na Slovensku.

Spevák Chris Bowes na otázku, o tom, ako sa dopracovali k pirátskym piesňam odpovedal:

2. ,, To neviem! Samozrejme, že sa snažíme, aby každá pieseň mala aspoň nejakú súvislosť s pirátstvom, ale myslím, že tieto súvislosti sú s každým ďalším albumom slabšie. Podľa mňa sme už vyčerpali všetky klasické “arg, walk the plank” a tak trochu všetky tie klišé, takže teraz sa to dostáva do absolútnych nezmyslov s akože oživujúcimi končatinami, ktoré preberajú tvoje telo a akože s***ie na lodi. Snažíme sa nebrať inšpiráciu od nikoho a ničoho, nikto z nás nepočúva veľa metalovej hudby a hlavne vôbec nepočúvame folkovú hudbu. Nemáme ju radi, je to naozaj zábava hrať a písať, takže sme tak trochu v takej zvláštnej zóne, kde sa nám hudba, ktorú robíme, vlastne ani nepáči, ale radi ju robíme. Všetko sú to len nezmysly, ktoré vychádzajú z hlbín nášho mozgu, a už ani neviem, odkiaľ sa polovica našich nápadov berie.“

Foto:

Frank Schwichtenberg; CC BY-SA 4.0; Wikimedia

Citáty:

  1. https://theseeker.ca/2019/11/interview-alestorm/
  2. https://www.forbes.com/sites/quentinsinger/2020/05/12/alestorms-chris-bowes-isnt-keen-on-pandering-to-metal-or-pirate-enthusiasts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *