Mercyful Fate – Dead Again

mercyful fate dead again cover

mercyful fate dead again coverMercyful Fate, kapela, ktorá preslávila Kinga Diamonda, vznikla v roku 1981. Niekoľkokrát striedavo ukončila a obnovila činnosť.

Samotný King sľubuje, že čoskoro sa dočkáme nového albumu. Aby sme si skrátili čas, pripomeňme a vypočujme si ich šiestu (zatiaľ predposlednú) platňu Dead Again.

Opäť mŕtvy

Daná nahrávka vyšla presne deviateho júna 1998. Je to prvý počin s gitaristom Mikeom Weadom. Ten nahradil Michaela Dennera a pravdepodobne preto znejú gitary viac surovejšie.

Ani jeden album, ktorý kapela vydala, nie je zlý. To je fakt. Mercyful Fate a koniec koncov aj King Diamond si držia stabilnú kvalitu, ale Dead Again v porovnaní s prvotinou Melissa, pôsobí dojmom, že táto formácia nevyužíva celý svoj potenciál.

Trvá skoro hodinu a medzi desiatimi skladbami je dosť skvelých vecí a pár takých, pri ktorých máte dojem, že sú tak trocha do počtu.

Nezameniteľný hlas Kinga Diamonda vás od prvej skladby omotá do svojich pavučín ako pavúk muchu a kým z vás nevyžmýka posledný kúsok života, nepustí. Surové tóny, zúrivé gitarové sóla a strašidelná atmosféra dokážu behom chvíle navodiť predstavu príbehu plného duchov, tajných miestností a neznámeho zla číhajúceho v každom tmavom kúte.

Since Forever sa mi páči najviac. Má úvod, pri ktorom mrzne krv (to King Diamond dokáže ozaj dokonale) a zaujímavé zmeny rytmov. Aj titulná vec je solídne napísaná, ale možno by vyznela lepšie, keby nebola taká dlhá. A posledná Crossroads ukončuje celé predstavenie čírym šialenstvom vokálov a gitár a taktiež otvoreným koncom.

Konečný verdikt

Album Dead Again je dobrý. Nie je najlepší, ale stále dobrý. Určite je tam pár skladieb, ktoré nemusím a pár takých, ktoré zas dokážem počúvať dokola. A King Diamond je skrátka kráľ a basta.

Lineup:

  • King Diamond – spev
  • Hank Shermann – gitary
  • Mike Wead – gitary
  • Sharlee D’Angelo – basa
  • Bjarne T. Holm – bicie

Tracklist:

  1. Torture (1629)
  2. The Night
  3. Since Forever
  4. The Lady Who Cries
  5. Banshee
  6. Mandrake
  7. Sucking Your Blood
  8. Dead Again
  9. Fear
  10. Crossroads

Rok vydania: 1998

Vydavateľstvo: Metal Blade Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://mercyfulfatecoven.com/
https://www.facebook.com/mercyfulfateofficial
https://www.instagram.com/mercyfulfatecoven/
https://www.youtube.com/channel/UCNKmFt2c5QSEL7lXvvfigLQ</a

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *