SynopsiS – Pontifex Maximus

synopsis pontifex maximus

synopsis pontifex maximusSynopsiS ako štúdiový projekt začal svoju existenciu v roku 2010. Telom i dušou projektu je spevák, textár a basgitarista Cat. Už od svojich počiatkov sa kapela venuje symfonickej odnoži black/death metalu.

Pontifex Maximus je podľa slov kapely na ich bandcampe tretí album. Podľa mňa len druhý 😊. EP s tromi skladbami, ktoré vyšlo v roku 2022 by som nepočítal ako plnohodnotný album. Ale to je nepodstatný detail. To na čom záleží je, akú hudbu nám navaril Cat a spol. na ich (zatiaľ) poslednom albume.

Najvyšší veľkňaz

Pojem “Pontifex Maximus” označoval v starovekom Ríme najvyššieho kňaza rímskej štátneho náboženstva. Tento pohanský titul si dokonca prisvojila neskoršia katolícka cirkev. Aj v súčasnosti je „pontifex maximus“ jeden z oficiálnych titulov pápeža.

Všetky texty na albume sú v ukrajinčine, takže neviem čo presne chceli chlapi názvom albumu povedať. Našťastie hudba má svoju univerzálnu reč a tak nepotrebujeme slovník, aby sme pochopili jej posolstvo.

Škatuľka symfonický black/dark metal pasuje k hudbe na albume ako uliata. Prvé husle hrajú všadeprítomné klávesy. Vytvárajú pochmúrnu a miestami gotickú, hororovú atmosféru. Gitarové hradby nie sú veľmi výrazné a slúžia skôr ako sprievod pre klávesové plochy.

Veľmi výrazný priestor majú vokály frontmana Cata. Myslím, že viem prečo dostal takúto prezývku. Jeho (mačací) vreskot je dosť pôsobivý a rozhodne nie monotónny. Skladby sú epicky temné až apokalyptické. Rýchlosť nie je devízou Synopsis. Žiadnych zbesilých dvojkopákov sa nedočkáme, ale ani slimačieho doom metalového tempa.

Môj celkový dojem z tohto albumu je, že je dobrý. A trojka nie je zlá známka. Album má silné momenty, ale je ich príliš málo na to, aby som sa k nemu chcel opakovane vracať.

Konečný verdikt

Atmosférický black/dark metal, ktorý neurazí, ale ani neohúri. Zlatá stredná cesta pre milovníkov temných metalových symfónii.

Lineup:

  • Cat – spev, basa
  • Funeral – gitary, bicie
  • Alex – klávesy

Tracklist:

  1. Тунелями підземних міст
  2. Діти із бруду
  3. Часи смутку
  4. Тліючий світ
  5. Земля скляних веж
  6. Земля чорних жреців
  7. Фортеця вигнанців
  8. Рефлексія
  9. Потоп античного світу

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://synopsisofficial.bandcamp.com/
https://open.spotify.com/artist/7ILX6gPLRAc2a8tSy4F5Fw
https://www.youtube.com/channel/UCJ0-yxLgKJYiIBXgkWdMzsw/featured

Hodnotenie: 3/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *