Štyria slovenskí muzikanti a jeden publicista o kapele D.R.I.

d.r.i. kapela 2024
Americká kapela D.R.I. (Dirty Rotten Imbeciles) vznikla v roku 1982. Ich hudba je zmes punk rocku, thrash metalu a heavy metalu. Neskôr sa ich štýlu začalo hovoriť crossover thrash. Napriek tomu, že nikdy nedosiahli mainstreamový úspech, mnoho fanúšikov ich považuje za kult. Navyše hlásia sa k nim členovia formácií ako Anthrax, Slayer či Kreator.

d.r.i. kapela 2024

Aký vzťah k D.R.I. majú slovenskí muzikanti?

Štyria metaloví hudobníci a jeden redaktor odpovedali na tieto dve otázky:

1. Kedy a ako si sa dostal k D.R.I.?
2. Čo pre teba znamenajú ako kapela?

doktor editorMilan ,,Doktor” Jakubík

1. Dostal som sa k nim tak, ako to bolo v dobe socializmu bežné… na kotúčovej magnetofónovej páske. K originálnemu nosiču som sa dostal až o desiatky rokov neskôr. 🙂 Ich prvý album mi vyrazil dych.

Na tú dobu bol brutálne rýchly a bol úplne iný ako všetko ostatné, čo som vtedy počul. Postupne som sa dostával k ich ďalším nahrávkam a asi najviac ma oslovili platne Crossover a Thrash Zone.

2. Ja som nebol a stále nie som taký ten klasický metalista. Vždy som bol očarený aj punkom a neskôr aj hardcorom, a najviac som ulietal na thrash metale. Klasický metal som mal síce rád, ale nebola to moja srdcovka. No a práve D.R.I. boli kapelou, ktorí ako jedni z prvých začali robiť fúziu štýlov, ktorá mi veľmi vyhovovala.

Pre ľudí ako ja, boli v tej dobe úplným zjavením. Aj vďaka nim som sa potom dostal ku kapelám ako Stormtroopers of Death, Cro-Mags, Nuclear Assault či Suicidal Tendencies. D.R.I. ostanú navždy zapísaní do histórie tvrdej hudby, lebo boli duchovní otcovia a inšpirátori, ako thrash metalovej vlny, tak aj mnohých hardcore kapiel, a to nielen čo sa týka hudby, ale aj image.

Linky:
https://www.facebook.com/kapelaeditor
http://bandzone.cz/editor
https://www.youtube.com/channel/UCe9GDhAYSIJK7l8ozIaD29Q
https://www.facebook.com/slovakmetalarmy/


marek kucera 2023Marek Kucera (Makar Čudra, Janesession, The Karnsteins, Braňo “Temo” Černák)

1. K D.R.I som sa dostal začiatkom deväťdesiatych rokov, v mojom období, keď som hodne jazdil na skateboarde.

Počúval sa k tomu S.D.I. , Bad Religion, Misfits, Suicidal Tendencies, M.O.D, Masa Mäsa, Jolly Joker and PBU, Faith No More, Kurtizány a Support Lesbiens. Kamoš mi požičal <>Misfits – Earth A.D. a na druhej strane bol D.R.I. – Crossover. A okamžitá láska na celý život.

2. Ja si myslím, že spolu so Suicidal sú priekopníci crossoveru a albumy Thrash Zonea Dealin With It si púšťam často. A znamenajú pre mňa jedno konkrétne skvelé leto života.

Linky:

Makar Čudra
http://www.makarcudra.sk/
https://www.facebook.com/makarcudraheavymetal/
https://bandzone.cz/_113835

Janesession
https://www.facebook.com/jane.razor.janesession
https://www.youtube.com/channel/UC-3S1uKLyWWMhQLb1hOma5A
https://bandzone.cz/janesession

The Karnsteins
https://www.facebook.com/TheKarnsteins/
https://www.youtube.com/channel/UCMq2mzXuNyO4ajIz_jg_faQ/
https://bandzone.cz/_82271/

Braňo Černák
https://www.facebook.com/branotemerafcernak
https://bandzone.cz/_103433


maros buchel 2024Maroš Buchel (Kazostroj)

1. Dostal som sa k ním v časoch, kedy som najviac počúval a hľadal rôzne thrashové kapely. Myslím si, že nie som jediný, keď poviem, že som ich objavil cez singel Abduction. Odtiaľ to už išlo samé od seba.

2. D.R.I. boli pre mňa najmä vstupná brána k soundu, ktorý kombinuje hardcore punk a metal, čo do určitej miery definuje i zvuk našej kapely. Počúval som ich celkom dosť v časoch, kedy Kazostroj vznikal, dokonca som vtedy nosil na bunde veľkú chrbtovú nášivku s ich logom.

Do dnes mi leží v skrini, asi ju opäť vytiahnem na najbližší koncert, haha. V každom prípade, D.R.I. boli pre mňa vždy spolu so S.O.D. a Power Trip odnož thrashu, ktorú som si púšťal keď som chcel niečo hrubozrnnejšie v rámci tohto žánru, niečo, čo tak striktne nepáchne metalovým elitárstvom a dôrazom na nadľudské inštrumentálne výkony.

Linky:
https://www.facebook.com/xkzstrjx
https://www.instagram.com/kzstrj/
https://kazostroj.bandcamp.com/


anton vargaLepra (Infected Words, Abortion)

1. Dostal som sa k nim začiatkom 90. rokov. A to k albumu “4 of a Kind”, čo už bolo vlastne ich thrashové obdobie. Páčil sa mi obal a kúpil som si to na kazete v Budapešti.

Počúval som ich dovtedy, kým som nepoznal každý tón na nahrávke, ale to v tých rokoch bolo bežné. Mal si tak jeden album za mesiac, takže sme predišli tomu, že sme sa nudili muzikou.

To som ešte nevedel, že majú aj zaujímavejšie obdobie a stokrát lepšie. No a keď som si na ďalšom výlete do metal shopov v Budapešti kúpil ich album “Dealing with it”, tak som sa už stal ich fanatickým priaznivcom.

Videl som ich dvakrát naživo. Na tom nešťastnom vystúpení na Obscene, čo bol čistý prúser, a o pár rokov na fantastickom koncerte v Bratislave, kde mi z nich padla sánka.

2. Znamenajú pre mňa jednu originálnu kapelu, ktorá mi otvorila dvere na hardcore scénu. Vždy, keď si pustím ich album, nechýba nostalgia za detstvom.

Linky:

Infected Words:
https://infectedwords.bandcamp.com/releases

Abortion:
https://www.facebook.com/abortiongrindcore/
https://bandzone.cz/abortion
abortionofficial.bandcamp.com


martin lukacMartin Lukáč (metalopolis.net)

1. Prvýkrát som sa k nim dostal v 2. polovici 80. rokov, najprv som u ľudí vídal nášivky s logom D.R.I./Dirty Rotten Imbeciles a postavičkou, ktorú sme prezývali „bežec”. A potom sme na kazetách počúvali ich nahrávky z desiatej kópie a učili sa nové pojmy ako thrashcore, crossover a podobne.

2. D.R.I. sú jednak základným kameňom vyššie spomenutých žánrov, ale hlavne sú kapelou, ktorá naučila kapely ako Slayer, Metallica a podobne, že hrať sa dá naozaj rýchlo, surovo a energicky. V podstate patrili k tým, ktorí „thrashových titanov” vytiahli z heavy metalu k niečomu extra.


Youtube ukážka:

Linky:
http://www.dirtyrottenimbeciles.com/
https://www.facebook.com/d.r.i.band
https://www.instagram.com/dri_band
https://www.youtube.com/c/SpikeCassidy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *