Cavalera – Schizophrenia

cavalera schizophrenia cover

cavalera schizophrenia coverSchizophrenia je druhý štúdiový album kultového brazílskeho kmeňa Sepultura, vydaného 30. októbra 1987 u Cogumelo Records. Je to ich prvá nahrávka s gitaristom Andreasom Kisserom, ktorý priniesol do tejto divokej tlupy nové vplyvy – tradičný heavy metal a melodickejší thrash.

Bratia Max a Igor Cavalerovci nedávno znovu nahrali EP ‘Bestial Devastation’, svoj debut ‘Morbid Visions’ a tentoraz oživili vizionársky zásek ‘Schizophrenia’. Ich spolupráca, aj teraz pod názvom Cavalera, už pred mnohými rokmi znamenala koniec vzájomných sporov.

Legendárnu kapelu Sepultura dali spolu dokopy v brazílskom Belo Horizonte roku 1984.

Rozdvojená myseľ

O zmysle takých počinov môžete donekonečna diskutovať. Myslím si však, že moderná produkcia urobila zo starej klasiky špičkový produkt. Znalci si všimnú určité rozdiely medzi pôvodnou a novou nahrávkou, no a pre ďalšie generácie poslucháčov by ,schíza’ mohla predstavovať svieži prístup k starému materiálu.

,,Pre mňa ‘Schizophrenia’ znamená ultimátny death/thrashový experiment,” hovorí Max. Sepultura mala vtedy ešte nejaké nápady z ‘Morbid Visions’, pridala k nim nové skladby a
posunula hranice black/deathového zvuku viac k thrashmetalovej estetike. Brazílčania sa vydali iným smerom, čím sa odlíšili od svojich amerických a európskych kolegov. Priniesli originálne rytmy v skladbách ako „Escape To The Void“ a „To The Wall“.

Basgitaru nahral Maxov syn Igor Amadeus, ktorý napísal text k úplne novému bonusovému songu ‘Nightmares Of Delirium’ a o gitaru sa postaral Travis Stone (Pig Destroyer), ktorý je členom koncertnej zostavy. Rovnako ako vlani, pôvodnú grafiku pojal vo svojom štýle výtvarník Eliran Kantor.

Verdikt

Sepultura bola založená pred neuveriteľnými 40 rokmi a jej death/thrash z džungle, ktorý urobil dieru do sveta sa stal staronovým míľnikom metalu. Svet stále čaká na jej zjednotenie.

Lineup:

  • Max Cavalera – spev, gitary
  • Iggor Cavalera – bicie, perkusie

Hostia:

  • Travis “Eviscerator” Stone – gitary
  • Igor Amadeus “Sorcerer” Cavalera – basa

Tracklist:

  1. Intro (instrumental)
  2. From the Past Comes the Storms (Sepultura cover)
  3. To the Wall (Sepultura cover)
  4. Escape to the Void (Sepultura cover)
  5. Inquisition Symphony (Sepultura cover) (instrumental)
  6. Screams Behind the Shadows (Sepultura cover)
  7. Septic Schizo (Sepultura cover)
  8. The Abyss (Sepultura cover) (instrumental)
  9. R.I.P. (Rest in Pain) (Sepultura cover)
  10. Nightmares of Delirium

Rok vydania: 2024

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/cavaleraconspiracy

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *