Boris (Dimenzia X) – ,,Vždy sme chceli hrať názorový punk”

dimenzia x kapela punk 2024

boris spevak dimenzia 2024Dimenzia X patrí medzi bratislavské punkové stálice. Vznikla presne v roku 1991. Nedávno vypustila do sveta tretí album cul-de-sac. To je dobrý dôvod pohovoriť si so spevákom Borisom.

Ahoj. Ako sa má kapela?

Boris: Zdar, máme sa náležite k tejto dobe… npč, ale čo sa budeme sťažovať?

Musím pogratulovať k novej platni. Je skvelá. Ako materiál vznikal? Ako dlho a kde ste nahrávali? Čo znamená názov albumu?

Boris: Dík moc. Materiál sa postupne robil od roku 2018. Vtedy boli napísané takmer všetky texty a už sa to “len” nejako dávalo dokopy s hudbou, čo je vždy tá najkrajšia fáza. No radosť postupne vystriedal stres, že už treba ísť do štúdia, a tak.

No a v novembri 2023 sa to už nedalo ďalej odkladať. Ocitli sme sa u Stáňu v Šope, na Morave. Samozrejme, boli problémy. Niekedy zdravotné a inokedy logistické. Snáď to nie je počuť, ale spev sa nahrával do bicích a basy. Gitara až potom.

Nejako sme to pozliepali a horsa do neistoty z miešania a masteringu, čo vyústilo do zmeny prostredia a finále zastrešil Miro Lábaj v Blave. A ďalej to už poznáte – 29.8.2024 – release a album cul-de-sac (voľne: v slepej ulici) bol vonku.

Ako sa osvedčil váš nový gitarista Jaro Weiss a bubeník Mišo Čurgali? Mne sa veľmi páči ich hra a veľmi sa k Vám hodia.

Boris: Tu nie je za pôvodných členov o čom… hudobne aj ľudsky sú pre kapelu požehnaním. Čo sa týka gitary, je to zvláštne, ale Dimenzia X má každé svoje “dieťa” s iným gitaristom.

Už je to síce pár rokov, ale ako zvládaš rolu frontmana bez paličiek v rukách. Musím pochváliť tvoj prejav, ktorý je stále viac podmanivejší. Čo bol dôvod, že si začal spievať najskôr za bubnami a potom si sa vzdal aj bubnov?

Boris: To vieš, textu pribúdalo a síl naopak vekom ubúdalo. 🙂 Uspievať a odbubnovať takú nálož by sa už nedalo. Tiež bolo treba vyjsť bližšie k ľuďom a nadviazať bezprostrednejší kontakt. Spievajúci bubeník je tak trochu divnosť, o čom svedčí aj jeden záber z koncertu spred vyše desiatich rokov, kedy kameraman niekoľkokrát zúfalo “švenkoval” z gitaristu na basáka s tým, že “kto to kurva, spieva”.

Zvukovo ste naozaj vyrástli. Nová doska znie fantasticky. Bol to prirodzený vývoj ísť do lepšieho štúdia?

Boris: To určite, aj keď so zvukom to máš tak, že kapela nie je nikdy spokojná… každý, kto bol raz pri mixe, aranžmánoch alebo masteringu, asi o tom vie svoje.

Mám rád vaše texty. Zaoberáte sa množstvom pálčivých otázok v spoločnosti. Ja si osobne myslím, že konkrétne v punku by to mala byť trochu povinnosť. Nemám rád texty o pive. Čo si o tom myslíš? Je to tak, ako spieva Davovka: “Vieš vôbec čo punk znamená, myslieť stále na vás, žiaden žart, čo na druhý deň pokrčíš a zahodíš”?

Boris: Vždy sme chceli hrať názorový punk… Na Davovke sme vyrastali a ich texty sa nám dostali pod kožu. A pálčivých tém je neúrekom. O to sa už my, ľudia hravo postaráme.

dimenzia x kapela punk 2024

Mám stále horší pocit, že sa musíme zaoberať fašizmom, extrémizmom, nejakým pokriveným komunizmom a ich rozširovaním medzi ľuďmi. Viem, že ste krajne proti týmto veciam a vyjadrujete sa k podobným témam. Myslíš, že existuje nejaké riešenie týchto problémov?

Boris: Náckovia sa z pouličných krikľúňov “kultivovali” na poslancov a nacizmus sa tak v podstate inštitucionalizoval. Stal sa súčasťou sveta okolo nás, pričom vlastne aj zhodil uniformu a vyzul čižmy. Len tú pravicu ešte viac zdvíha a z tej jeho papule čoraz väčšie sračky tečú.

 V skladbe Satani v sutanách sa vyjadrujete ku cirkvi. Aký máte na túto organizáciu vlastne názor?

Boris: Tak ako na každý systém alebo štruktúru. Proti viere a veriacim však nemáme nič. Sme slobodní ľudia! Text je však aj o pokrytectve a názore, že “moje hovno nesmrdí” a týmto názorom je dnešná spoločnosť priam presiaknutá

Ako to máte s koncertami? Tešíte sa teraz konkrétne na nejaký koncert, či festival?

Boris: Koncerty milujeme a vždy sa ideme rozdať. Snáď je to trochu aj vidno. 🙂 Avšak, sprevádzajú nás  zdravotné problémy, a tak neraz sme museli účasť odrieknuť. Ako na potvoru skoro vždy tie isté mestá: sorry Trenčín, je nám to ľúto Ružomberok, Žilina (to necitujeme slíže 🙂 ) – my to ale odčiníme.

Ako sa dívaš na našu a českú scénu? Máte nejaké kapely čo by ste nám odporučili?

Boris: CZ/SK scéna je jedna z najlepších, fakt. Každý z nás má niečo obľúbené, ale z novších napr. také Vole… tvl a určite tiež Pipesh, Small Town Life, Kalimero  či Johnny Tajger & band… 🙂

Ďakujem za rozhovor a záverečné slová sú len tvoje.

Boris: #dajmilajk 🙂 Ale nie, ľudia držte sa a ak vám nový album prinesie čo i len trochu radosti, budeme radi aj my. 🙂

Youtube ukážka:

Linky:

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/dimenziax.bratislava
bandzone.cz/dimenziax
https://www.instagram.com/dimenzia_x/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *