DIAMOND FALCON + Neon Union; 10.10.2024; Collosseum Club – Košice

diamond falcon collosseum kosice koncert 2024

Heavy metal night v Košiciach

Na Slovensku sa tento rok uskutočnilo už viacero dobrých koncertov (Behemoth, AC/DC, Overkill… ). No ak chcel človek zažiť niečo skutočne old school heavymetalové, tak si musel počkať. Až do 10. októbra. Vtedy do košického klubu Collosseum dorazila rakúska kapela Diamond Falcon (ďalej len „Diamondi“).

„Diamondi“ sú síce pomerne neznámi, no v roku 2014 hrali v už neexistujúcom, humenskom klube Live Club. Do Košíc prišli propagovať svoj najnovší album – Gates of Hell.

Koncert sa konal hore – v Clube 777. Bol síce ohlásený na 19:00, no hneď po príchode sme sa dozvedeli, že bude meškať. Nevadí, stáva sa (žeby nekvalitná cestná sieť?).

Neon Union

Prvou ohlásenou formáciou boli Neon Union. Je to miestna formácia, hrajúca mix grunge/metalu. Možno budete prekvapení, ale existujú už od roku 2003. Podľa údajov Bandcampu, majú na konte dve full albumy (Imbued – 2006 a Good Night At 6​.​00 AM – 2008) a tri single (No Glue Can Fix Me – 2020, Pink Cloud Syndrome – 2024, Carpe Diem – 2024).

Dlho sa trápili so zvukom, a keď začali hrať, spev nebolo príliš počuť. Každopádne, ich vystúpenie malo energiu. Pre vyššie zmienené problémy komunikácie s publikom bolo pomenej. Frontman vyjadril radosť z hrania  – že je to lepšie ako v skúšobni. Spev a hru na gitaru si užíval.

No ak by mali viac priestoru, dokázali by to rozbaliť viac. Hralo sa hlavne zo spomínaných singlov (Carpe Diem napr.), ale boli aj staršie veci (napr. Right Here Right Now – ktorú frontman venoval všetkým, čo prišli). Set zakončili coverom Nirvany – Radio Friendly Unit Shifter.

neon union kosice koncert 2024

Diamond Falcon

Už pri prípravách „Diamondi“ upútali aj svojím vzhľadom. Typický „old school heavy image“ a ozdoba na stojane s mikrofónom vo forme orgla. Samozrejme, začali The Wind In My Back, prvou songou zo spomínanej platne Gates of Hell.

Od prvej sekundy bolo vidieť a počuť, že to bude fakt “nářez”. Hrali ako stará zabehnutá kapela. Vedeli spraviť showku aj na pomerne malom pódiu. Problémy so zvukom viac-menej prestali. Síce občas mikrofón neposlúchal, ale fakt len občas. Jasne bolo počuť všetky nástroje, speváka aj gitaristov-vokalistov, čo nie je vždy pravidlom. Dokonca, nechýbali ani dymové efekty.

diamond falcon collosseum kosice koncert 2024

Mierne prekvapila absencia bubeníka Wankeea Duranga. Avšak všetci účastníci koncertu sa zhodnú na tom, že to zvládli aj bez neho.

Fungovali ako nové, tak aj staršie kúsky (Nightmares, Deliverance…). Publikum sa nesmierne bavilo. Vyskytol sa aj stage diving a spevák Vin, keďže sa mu v Košiciach páčilo a páčili sme sa mu aj my, sa dokonca s niekoľkými šťastlivcami podelil o svoje pivo.

diamond falcon kosice koncert 2024

Záverečné slová

Snáď sa Diamond Falcon čím skôr vrátia a rozbalia to na veľkom pódiu. Vy, čo ste ešte nepočuli ich novinku, napravte to.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *